No image

(M)értéktár: A Nagykállói Református Műemléktemplom és a Rákóczi-torony

Nánási Anita
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban helyet kapott a Nagykállói Református Műemléktemplom és a Rákóczi-torony. Az épülethez ellátogattunk 360 fokos kameránkkal.

– A Nagykállói Református Templomot 1710 környékén kezdték el tervezni és építeni, az ellenreformáció kellős közepén – mondta el Repelik Zsuzsanna Eszter, a templom helyettes lelkésze – Így 1712-re csak a templomtest épülhetett meg, az akkori vallásipolitika nem engedélyezte, hogy kimagasló tornya legyen az egyházközségnek. A presbitérium addig dolgozott az ügyön, amíg tűzvédelmi okokra hivatkozva végül tornyot emelhettek, ami 1720-ra épült fel a templom főhajója mellett. Összeépíteni azonban nem engedték, ezt úgy mondjuk egyházi nyelven, hogy a templom és a torony jegyben járnak.

Kilátás a Rákóczi-torony harangszintjétől


A torony nagyon sokáig szolgált tűzvédelmi célokat, de később elnyerte eredeti funkcióját is. Napjainkban három harang található benne, a legfiatalabb 1986-ban került fel - ez a legnagyobb, a Gondviselés nevet kapta.

– Maga a templomtest egyetlen nagy tér, csak később választottak le egy helyiséget imateremnek az orgonát tartó karzat alatt – tette hozzá Repelik Zsuzsanna Eszter. – 1983 és 1984 között ólmozott festett ablakok készültek a főhajóba, ami külön érdekesség egy református templomnál. Sőt maga a templombelső is nagyon visszafogott, színezett fafestéssel kapott.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?