No image

(M)értéktár: A Szabolcs Néptáncegyüttes

Nánási Anita
9 hónapja 0 komment
Megosztás:

A Szabolcs Néptáncegyüttes is bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba. A formáció egyesületi formában működik, több gyermek és egy nyugdíjas csoportot is fenntart a felnőtt táncosok társulata mellett. Utóbbi egyik próbájára elvittük 360 fokos kameránkat.

Az együttes 1957-ben, hatvanegy évvel ezelőtt alakult Dalanics György, a "csizmás tanító" vezetésével.

– Őrizzük a hagyományokat, a magyar népi kultúrát ápoljuk, az utóbbi tíz évben a Nyíregyházához kötődő tirpákság kultúráját tartjuk elsődlegesen szem előtt – sorolta céljaikat Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke. – Számtalan díjunk van, bejártuk Európát és a fél világot, hazai és külföldi nemzetközi fesztiválokon vettünk részt. Mégis azt gondolom, hogy az együttes sikerét az mutatja, hogy ez a közösség több mint száz fővel működik 2018-ban is.

– A próbát mindig egy komplex tréninggel kezdjük, ami egy általános "bemozgással" indul, utána erősítő, kéz-láb függetlenítő, koordinációs és ritmusgyakorlatok következnek – mondta el Ignácz Gergő, Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetője. – Mindent fejlesztünk, ami ahhoz kell, hogy minél jobb, energikusabb táncosok legyünk. Ezután átöltözünk, és kezdődik a különböző folklór és autentikus néptánc tanulása.

Ignácz Gergő hozzátette: folyamatosan járják a megyét, jelenlegi terveik között szerepel, hogy elindulnak egy minősítő néptáncfesztiválon, erre készülnek új koreográfusokkal és oktatókkal.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?