No image

Mozdonydoktorok a műhelyben

Dóra Nagy
9 hónapja 0 komment
Megosztás:

Heves és Zala megyéből is Debrecenbe hozzák a gőzmozdonyokat javításra.

Debrecen. A cívisvárosban egy Kishatár úti szervizben több mint 60 éves gőzmozdonyok felújítása zajlik, Gyöngyi Gyöngyösről, Ábel pedig a Zala megyei Csömödérből érkezett. Jakab László, a cég ügyvezetője kalauzolt minket körbe telephelyükön, és mutatta meg, hogyan halad a gőzösök javítása. Mielőtt a műhelybe mentünk volna, egy kisebb kiállítóterembe invitált minket, ahol két modellt is láthatunk, mindkettő kölcsönzési szerződés alapján a Közlekedési Múzeumból érkezett a cívisvárosba. A kisebbik 1:15, a nagyobbik 1:5 léptékű, mely az 1960-as években készült, az eredeti alkatrészek lekicsinyítésével.

Fotó: Kiss Annamarie


A kisvasúti gőzmozdonyok ma már főként nosztalgia vasútként funkcionálnak, a múlt évezredből származó járművek felújításához, javításához pedig egyre nehezebb szakembert találni.
– A 80-as években a debreceni mozdonykazán-javítóműhelyben dolgoztam kezdő mérnökként. Ott tanultam meg azt a speciális technológiát, amivel ezeknek a mozdonyoknak a kazánját javítani lehet. Mikor otthagytam a járműjavítót, magammal hoztam olyan szakembereket is, akik értenek ehhez – osztotta meg velünk Jakab László.

Fotó: Kiss Annamarie


A mozdony lelke
Már a gőzösök műhelybe történő szállítása is igen érdekes, Ábelt és Gyöngyit autószállító tréleren hozták el Debrecenbe, majd két daruval leemelték, s rárakták őket egy rövid sínpárra, melyen begurították a műhelybe.
– Gyöngyit 1954 körül gyártották, azért jött most ide, hogy működőképes legyen. Ábel Zala megyéből jött, a kettő szinte teljesen egyforma. Ábel szét van szedve, ez már csak az alváza – mutatott az ügyvezető az udvaron lévő járműre –, benn a műhelyben van a kazán, ami a mozdony lelke. Az termeli a gőzt, adja az energiát azoknak a hengereknek, amik hajtják a kerekeket.
Maga a kazán üresen 4,5 tonnát nyom, körülbelül 2 köbméter víz van benne működés közben. A komplett mozdony üzemkész súlya 24 tonna. Ezeket a mozdonyokat nem nagy sebességre tervezték, maximum 30 kilométer/órával mennek.

Fotó: Kiss Annamarie


Lelkes fiatalok
Mindkét gőzöst Romániában gyártották az 1950-es években. Ábelen csaknem egy éve dolgoznak, egy speciális meghibásodás miatt húzódott el ennyire a felújítása, ennek a hibának a megszüntetésére alvállalkozót találni hónapokba került.
– A kazánt meg tudjuk csinálni, sok cégnek ez okozza a legnagyobb problémát. Minősített hegesztőink vannak, értünk a kazánjavításhoz, viszont a gőzmozdonyoknak nagyon bonyolult gépezeti részük van, amihez már csak öreg szakemberek értenek – mondta el Jakab László.
A javítás során darabokra szedik, minden alkatrészét átvizsgálják, szükség esetén cserélik. Az alkatrészeket utána lehet gyártatni, s még a megfelelő szerszámokat is be tudják szerezni a javításhoz. A debreceniek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a fiatalabb generáció tagjai közül is vannak olyanok, akik szívesen foglalkoznak az öreg gőzösök javításával. Főként lakatosokból, hegesztőkből és csőszerelőkből áll a brigád, ők szegecselnek, kovácsolnak is.
Ábelhez már 1908-as dokumentáció alapján korhű lámpák is készültek. Petróleumlámpa helyett LED-világítást, kamionködlámpát szerelnek a fémtestbe.

Gyöngyi a tervek szerint jövő év januárjában elkészül, és újra a Mátrában zakatolhat.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát! ​ ​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?