No image

Nosztalgikusan az Északi-sarkkörig – Bálnahúst is kóstolva

Dóra Nagy
11 hónapja 0 komment
Megosztás:

Négy debreceni fiatal mert nagyot álmodni. Céljuk volt, hogy meghódítsák az Északi-sarkkört, két Trabanttal. Jelentik: sikerült!

A Trabant a keletnémet autógyártás remeke, ami mára kultusszá és szimbólumává vált. Ócskavas, rohad és bontóra ítélt; ilyen és ehhez hasonló szavakkal illetik a csaknem 30 éves NDK-s múltidéző járművet, holott nagyszüleink legendás gépei némely garázsban még „patika” állapotban várják, hogy száguldjanak vele az utakon. A két debreceni szerelmespár (Soós Barbara, Kovács Péter és Mátóné Tonhajzer Arabella, Mátó Attila Zoltán) tesztelte a Trabikat, és elvitték Bolhát és Bodobácsot egy európai körútra.

Harmincnyolc nap alatt, csaknem 8500 kilométer után tizenkét országot maguk mögött hagyva bebizonyították, hogy semmi sem lehetetlen – még a kétütemű Trabant 601-sel sem. Videókat készítettek, blogot írtak, olykor még a kettőt egybefonva vlogoltak is. Megörökítettek minden pillanatot, jót s rosszat egyaránt. Jóformán velük utazhattunk, nevettünk és sírtunk. De most jöjjenek a főszereplők, és meséljék el ők, hogy milyen is volt a kalandos utazás.

Próba szerencse
Stílusosan a Trabinak támaszkodva vágtak bele a történet mesélésbe, no csak a lényegeket említve, de az első sztorijuk sem volt mindennapi. Amikor az írásukat olvastam, nem tudtam elrugaszkodni attól a gondolattól, hogy bálnahúst kóstoltak.
– Nagyon finom volt, meglepően sós és füstölt volt bálnahús. Egy ínyenc különlegesség. Megkínáltak bennünket, hogy kóstoljuk meg, és mi nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget! – nevette a debreceni házaspár, Mátóné Tonhajzer Arabella és Mátó Attila Zoltán.

Otthon, édes otthon
Elárulták, hogy első dolguk, amint hazaérnek, az az alvás lesz. Nem mindig volt kényelmes szállásuk, de mindig kihozták az adott helyzetből a maximumot.
– Nagyon sokszor kempingben szálltunk meg, ahol tudtunk aludni, pihenni és fürödni. Viszont volt olyan, hogy a kint élő magyarok befogadtak bennünket. Figyelték, hogy merre járunk. Amint átléptük bármelyik országhatárt, írták nekünk, hogy szállást adnának vagy ebédet. Nagy dolog volt azt érezni, hogy mi magyarok összetartozunk, bárhol legyünk – mondták a fiatalok.
Majd a nemrég átlépett magyar határról is meséltek: – Hihetetlen érzés volt, amikor beértünk az országba; mindenhol magyar felirat! Kicsit megdobbant a szívünk, hogy végre itthon vagyunk – mesélte Zoli.
Bella így folytatta: – Azt éreztem, hogy megcsináltuk, tényleg teljesítettük a túrát. Amikor beértünk Debrecenbe, akkor tudatosult, hogy hazai pályán vagyunk, itthon vagyunk, végre megérkeztünk – mosolyodott el a lány.

Kihívások
A kis csapat legszebb és egyben legizgalmasabb helyszíne Norvégia egyik szigetcsoportja, az északi régióhoz tartozó Lofoten volt. Elmesélték, hogy az utazásuk során ott voltak a legmeredekebb emelkedők és a legmagasabb hegyek, így okosan kellett fogniuk a kormányt. Norvégiáig kellett „várni” az első defektre.
– Bodobács bal hátsó kerekét kellett cserélni egy híd közepén, éjjel kettőkor. Tettük fel a kérdést: „Mi ez nekünk? Ez csak egy defekt! Sima ügy.” Nem így történt. Egy rejtett apró rohadás a küszöb végén megtette a dolgát, és egy vészjósló reccsenést követően sajnos szegény megpakolt Trabant bal küszöbje beszakadt az emelési ponton – idézte fel Bella. Szerencséjükre két norvég srác – akik látták, hogy bajban vannak és megálltak – úgy döntöttek, hogy megpróbálják megemelni a kocsit. A srácok pedig egy Forma–1-es kerékcserét megszégyenítő sebességgel vették le a régit, és rakták fel a pótkereket – mondta (viccesen) Bella.
Észtország fővárosában, Tallinnban volt egy nagyobb szervizük, ahol sajnos Bolha motorját teljesen szét kellett szedni. – Indult egy kicsi hibából, és a „bolond” Trabantos ilyenkor még jobban szétszedi az autót, „mert akkor valamit még cseréljünk ki” elv alapján, no és ebből jöttek a további problémák. Végül sikerült mindent megoldani, fél nap alatt – idézte föl a páros férfi tagja.

Újra nekivágnak?
A következő célállomásukat nem árulták el, de megígérték, hogy idejében értesítenek mindenkit, hogy hova száguldanak majd Bolhával és Bodobáccsal. – Sok visszajelzést kaptunk, hogy a Trabant újra népszerű. Azon fogok dolgozni, hogy a kétütemű járgányok maradjanak a köztudatban, és ne süllyedjenek el az ócskavasak között – tette hozzá Bella.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?