No image

Önmagukban kell egységgé válniuk - készülnek a karneváli kocsik

Kiss Dóra
2 éve 0 komment
Megosztás:

Csaknem 700 ezer élő virág ékesíti majd a karneváli kocsikat.

Debrecen. Idén tizenhat, mesterien megalkotott virágkompozíciókat bemutató kocsi vonul fel a cívisváros egyik legnépszerűbb eseményén, a virágkarneválon. S bár a friss virágok csak augusztus 19-én kerülnek a kocsikra, azok kialakítása természetesen javában zajlik. Debrecenben két műhelyben készülnek a kompozíciók, mindkét helyre ellátogattunk.

A Medicor udvarán több egyetemi hallgató, szobrász és szerkezetlakatos tevékenykedett ottjártunkkor, hatalmas hungarocell formák között Gulyás Tamás virágkocsi-készítővel beszélgettünk a díszítés folyamatáról.
– Itt most tizenkét virágkocsi készül, illetve kettő még érkezik majd, csak díszítésre. A folyamat tervezéssel kezdődött, a végleges terv alapján a szobrászok nyers hungarocellből szobrokat, a szerkezetlakatosok pedig egy stabilitást adó vasvázat készítenek. A hungarocelleket színazonosra festjük, illetve a száraz virágok ragasztásos vagy tűzési technikával a huszadikát megelőző hetekben a helyükre kerülnek.

A virágkocsikat száraz és friss virágok tízezreiből építik fel. Az, hogy mennyi virág kerül fel egy kocsira, a kompozíciótól függ. Az idei meglepetéskocsi egy tigrist ábrázol majd, ehhez például 120-130 ezer virág szükséges, de a kisebbeknél is 50-60 ezer fej dáliát használnak. Összesen 680 ezer szálat rendeltek; tavaly ez a szám 470 ezer körül volt, bár 2018-ban hárommal több, összesen 14 élő virágos kocsi látható majd.

Hollandiából dáliát

Augusztus 18-án érkezik Hollandiából a kamion a dáliákkal. Debrecenbe a citromsárgától a feketébe hajló mélybordóig mindenféle színű dáliát szállítanak, mely jól tűri a meleget, nem hervad el könnyen. Természetesen többféle olyan szálas virágot használnak majd, amelyek kiállják az augusztusi forróság megpróbáltatásait, ilyen például a kardvirág, a liziantusz, a krizantém, a flamingóvirág, a papagájvirág vagy a hortenzia.
– A virág, mint minden növényi rész, a szirmokon keresztül is tud párologtatni, azért szárad össze, mert a víztartalmát elveszíti. Annyit tudunk tenni, hogy az utolsó pillanatig hűtjük őket, 5-7 fokon a kamionban állnak, illetve vízpermettel párásítunk rájuk – osztotta meg velünk Gulyás Tamás, hogyan védekeznek majd a virágok elszáradása ellen.

Harminc éve készíti a kocsikat

A hungarocelles megoldás előtt egyszerű vasvázon kifeszített csibehálókra drótozták fel a virágokat. Azóta sokat változott a virágkarnevál, nemcsak technikailag, hanem szellemiségében is. Ezekről a változásokról Pikó Sándorral beszélgettünk a MÁV-állomás melletti hangárban. Pikó Sándor harminc éve készít virágkocsikat, három évtizede minden nyarát a hangárban tölti.

– Aminek magva van, ami valamihez köthető, ez nem más mint a magyar kultúra – én igyekszem ezt a vonalat képviselni, több-kevesebb sikerrel. Harminc év alatt alig volt olyan virágkocsi, ami saját kútfőből táplálkozhatott volna. Mindig jött egy cég azzal, hogy az ő profiljához illeszkedjen a kocsi. Aztán jön egy-egy olyan téma, ami valóban szellemiséget hordoz, ilyen például az Esztergom és Debrecen közös virágkocsija, ahol a Jelenések könyvének tűzvörös sárkányát jelenítjük meg Szűz Máriával és a világmegváltó születésével. Ez olyan téma, mely korunk legnagyobb problematikáját mondja és mutatja. A virágkarnevál szellemiségében óriási fejlődés ment végbe, sok olyan kocsi van, amit érdemes kivinni az utcára. Azért ragadunk meg ilyen nagy fórumot, hogy elmondjuk a véleményünket – mutatott rá Pikó Sándor, aki eddig 24 első díjat hozott el eddig, s már több mint 140 kocsi készítésén van túl.
– A virágkocsi nem egy egyszerű köztéri alkotás, mert annak van egy állandó háttere, ennek nincs. Önmagában kell a kompozíciónak egységgé válni – tette hozzá a művész.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?