No image

Ónodi Vásár - Van itt minden, mint a búcsúban

admin360
2 éve 2 komment
Megosztás:

Az Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásárt 1396 óta rendezik meg, 1923 óta minden hónap első csütörtökén. Ilyenkor több ezer ember - többen jönnek, mint Ónod alaplakossága! - gyűlik össze a nagyjából 14 hektárnyi területen. A hangulatot csak nehezen lehet leírni, de ha már ott jártunk, megpróbáljuk.

Manapság a vásárt egy kihalóban lévő műfajnak hinnénk az internet korában, amikor meg tudunk venni majdhogynem bármit néhány kattintással, és még házhoz is hozzák. Azonban egy ilyen tömegrendezvénynek a hangulatát, illetve azt a vadászatérzetet, amit a miskolci régiségvásáron is éreztünk, semmi sem helyettesíti. Útikalauzunk, Tarnóczi József polgármester többször is kihangsúlyozta, hogy ez nem egy szórakoztató program, itt üzleti tevékenység folyik, ezért nincsenek is kísérőprogramok, mindenki a vásárra koncentrál. Bár a legutóbbi vásáron Márió a harmonikás zenélgetett, de ő is tőlük függetlenül. Mégis a hangulat az, ami igazán különlegessé teszi az Ónodi Vásárt.

A vásár nagyjából 600 éve alatt azért ki tudott már épülni egy brand, és mára külföldről (a lengyel lószerszámosok állítólag nagyon jók!) is jönnek az árusok és vendégek. Mi például három, eszkimónak öltözött holland nővel ettünk egy asztalnál. Ónod elhelyezkedése nagyon sokat segített abban, hogy ma ekkora vásárt tudnak rendezni: egy tulajdonképpeni útelágazásnak, közlekedési csomópontnak tekinthető, ahonnan Miskolc, Debrecen, Kassa, a Felvidék felé lehet továbbhaladni. Egy pihenőhely a hegyvidék és az Alföld között. Ezért tudott a régió központi vásárává válni.

Maga a vásár olyan, amilyennek lennie kell. Mindenhol árusok, sokan olyan speciális portékákkal, amiket nem tud máshol megvenni az ember. Rengeteg látogató, akik vagy konkrét céllal mennek, vagy csak pecázgatnak az áruk között, hátha kincsre lelnek. Megvannak a tipikus vásári jegyek: a rikkancs, aki valami frappáns szöveget ordítva próbálja felhívni magára a figyelmet, a hónuk alatt disznóval mászkáló emberek, a kisbuszos kajáldák, és minden, ami csak kering a fejekben egy ilyen rendezvényről. Láttunk olyat is, hogy valaki az asztalnál ülve, evés közben szólított le egy övekkel mászkáló, valószínűleg már elpakoló árust, és gyorsan meg is alkudták, amit kellett. Szóval ilyen ez, itt tényleg minden az üzletről szól.

Az állatvásár egy külön csodája az egésznek. Kéknyelv veszélye miatt most éppen országos tilalom van a kérődzőkre, de voltak nyulak (ekkora vérnyulakat még életünkben nem láttunk), szárnyasok, kutyák, halak... Lónak most nincs szezonja, de azért találtunk egy kancát és csikóját, akiket jól be is vizsgáltak: kereke a feneke, foga jó, hát mennyi a ló? Ó, csak párban adják? Nem lehet még elválasztani őket? Akkor nem kell... Meg hát a csikó is csődör, legalább kanca lenne! Adja olcsóbban, megveszem őket! Szóval ment az alku... (végül nem vette meg).

Ilyen ez az Ónodi Vásár, legalább egyszer mindenkinek ajánlatos kimenni. Kivéve, ha tömegiszonya van, vagy nem bírja, ha random próbálnak rátukmálni valamit. De ez meg hozzátartozik a nosztalgikusan gyönyörű hangulathoz. Zárszónak a polgármester anekdotája álljon itt. Mesélte, hogy egy idős bácsikával beszélgetett, aki mellett ott állt a dédunokája, és hatalmas büszkeséggel mondta: őt is kivitte kiskorában a dédapja az Ónodi Vásárba, most végre megadhatta ugyanezt az élményt ötéves dédunokájának.

Nézz körbe 360 fokban!
A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?