No image

Országos Braille olvasó versenyt rendeztek Nyíregyházán

Nánási Anita
11 hónapja 0 komment
Megosztás:

Az ország minden tájáról összesen húsz látássérült mérte össze tudását a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban rendezett Braille olvasó versenyen.

Mindennapjaink szerves része az olvasás: már egy pillantással feldolgozzuk a hirdetőtáblák szövegeit, percenként jelzi okostelefonunk az üzeneteinket, és mi sem természetesebb, mint a reggeli kávé mellett fellapozni az aznapi újságot vagy esténként elmerülni egy könyvben. Vannak azonban, akiknek mindez komoly kihívást jelent, mégsem mondanak le róla - ők a látássérültek. Számukra rendeztek a közelmúltban Braille olvasó versenyt. Mindössze három percük volt rá, hogy minél többet olvassanak a zsűri és a közönség előtt: a Braille-írással nyomtatott szövegekkel Jósa Andrásra emlékeztek.

Nem egyszerű egy látássérültnek hozzájutni az irodalomhoz, vagy bármilyen szöveghez, amely a mindennapi élethez szükséges. Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengén Látók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke erről is beszélt nekünk.

– Van egy hangstúdiónk, ahol felolvasnak, tehát hallásra támaszkodva szerzik be a látássérültek az információt, illetve van egy Braille-nyomtatónk – mesélte. – Hiszen ez nem úgy működik, hogy bemegy egy szülő a könyvesboltba, és megveszi a Misi Mókust Braille-könyv formájában, ez nem egy járható út. Be kell jönni az egyesülethez, és egyedi megrendelésre elkészítjük számára. Vannak Braille-írásban megjelenő ismeretterjesztő, egészségmegőrző kiadványaink, női magazinunk és idegen nyelvű tananyagaink is. Minden olyan szöveget kinyomtatunk Braille-ben, amire egy látássérültnek szüksége lehet, például gyógyszerek betegtájékoztatóját vagy háztartási gépek használati utasításait.

A verseny megnyitó ünnepségén Severa Ágnes énekkel, az Összhang zongora duó pedig Mozart szerzeményeinek tolmácsolásával mutatták meg, hogy a látássérültek is igenis aktív kulturális életet élnek. Babolcsi Andrea, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógusa - valamint a verseny zsűrijének tagja - Jósa Andrásról tartott egy rövid előadást.

A Braille olvasó versenyen Magyar Csaba, a budapesti Vakok Általános Iskolájának zongoratanára is megmérettette magát.

– Születésemtől fogva vak vagyok. Csak fényt látok, de ez nekem nagyon nagy örömet jelent: meg tudom állapítani, hogy süt a Nap és milyen irányból süt, éjjel a villámfényeket élvezhetem – mondta el. – Mikor hat éves voltam, a Vakok Általános Iskolájában találkoztam először a pontírással. Rögtön megtetszett: még a betűket nem is nagyon ismertem, de a pontszámokat már megtanultuk együtt elolvasni.

Magyar Csaba arról is beszélt, hogy a hangszeren játszani is a pontírásnak köszönhetően tanulhatott meg: ugyanis van egy speciális kottaírás, amit maga Louis Braille fejlesztett ki, és így a pontok átértékelődnek. Akár sakkábécé vagy matematikai jelrendszer is leírható vele. Azt is megtudtuk tőle, látássérültek számára külön kihívást jelent, hogy a Braille-könyvek sokkal terjedelmesebbek, mint a hagyományos kiadványok: például az Egri Csillagok 20-21 kötetből, a Háború és béke pedig több mint hetven kötetből áll.

A versenyen összesen húszan mérték össze tudásukat, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a megmérettetésre.

A verseny helyezettjei:
1. Nagy Krisztina
2. Hegedüs Angéla Judit és Magyar Csaba
3. Ferenczi Edit

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?