No image

Összeálltak, mint két kicsi Lego

Nánási Anita
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

Építőkockákból nem csak házakat, autókat vagy robotokat lehet készíteni, és nem is feltétlenül csak a kisgyereknek nyújthatnak több órás szórakozást - ezt nem is akárhogyan bizonyítják be nyíregyházi diákok.

Van egy csapatnyi középiskolás, akik tanítás után egy egyedülálló hobbit űznek: apró építőkockákból hatalmas képeket készítenek. A Wesselényi Miklós Középiskola Tekerd! nevű csoportjáról van szó, akik évek óta fáradhatatlanul építik alkotásaikat.

Hudák Zsolt, az iskola tanára és a csapat vezetője elmondta, hogy a tanulók 2013-ban ismerkedtek meg ezzel a művészeti ággal, amikor az "Itthon vagyunk otthon" című projekt részeként kockákból megépítették Szabolcs-Szamár-Bereg megye térképét. A program után megmaradt építőelemekből kezdtek el aztán képeket gyártani.

– A résztvevő diákok jobb tanulmányi eredményeket értek el, és a magatartásuk is javult – mesélte Hudák Zsolt. – Ezért úgy gondoltuk, hogy folytatni kell, és 2014 szeptemberében megalapítottuk a Tekerd!-csoportot.

Kötetlenül, szenvedéllyel

Bár nincsenek naptárba vésett foglalkozások, a diákok mégis mindig megtalálják rá az alkalmat, hogy tanítás után, vagy akár hétvégéken is építsenek. Van, amikor csak fél órára ugranak be a tanműhelybe, de az is előfordul, hogy szombaton vagy vasárnap nyolc-kilenc órát is ennek a nem mindennapi hobbinak szentelnek.

A képek készítése időigényes folyamat, hiszen nem lehet csak úgy leülni egy zsák kockával, és vaktában nekiesni az építésnek.

– Egy programot használunk a digitális tervezéshez – mondta el Hudák Zsolt. – Attól függően, hogy milyen méretű a kép, ez akár harminc órát is igénybe vehet, viszont arra is volt példa, hogy egy-két óra alatt sikerült befejezni. Úgy tűnhet, hogy a nagyobb képeket nehezebb elkészíteni, de valójában sokkal nehezebb dolgunk van a kisebbekkel. Pixelizálással dolgozunk, és kicsiben nagyobb kihívás élethűen visszaadni az adott mintát.

Kapcsolat világhírű művészekkel és a NASA-val

A megépített képek között lemezborítók, filmplakátok és szuperhősök is felfedezhetőek - nem egyet pedig neves művészek is aláírtak. Például Tondora Judit grafikusművész dedikálta annak a hősnőnek a képét, melyet ő is számtalanszor lerajzolt már egy világhírű képregény illusztrátoraként. Olyan munkáik is vannak, melyeket - a kockadarabok elküldésével - Reilly Brown, Matteo Lolli és Skottie Young, a világ talán legsikeresebb képregény-kiadójának rajzolói szignóztak.

– Wales-től Ausztráliáig nagyon sok művésszel van kapcsolatunk – mondta el Hudák Zsolt. – Nemrég készült el az új logónk, amihez a Megazero betűtípust használtuk fel, amely Alex Trochut barcelonai tervező munkája. Katy Perry-nek, a Rolling Stones-nak és az AC/DC-nek készít albumborítókat. Tőle kértünk és kaptunk engedélyt, hogy felhasználhassuk ezt a betűtípust.

A Tekerd! csapat azonban nem csak a művészet, hanem a tudomány képviselőivel is jó kapcsolatokat ápol. Elkészítették Buzz Aldrin amerikai űrhajós (aki a második ember volt a Holdon) lábnyomát 1:1 arányban. Ehhez a NASA-tól kértek adatokat, de mivel nekik már nem volt meg az eredeti cipő, tovább irányították őket a Smithsonian Intézet múzeumához, ahol végül az űrruha gyártójától szerezték meg számukra az építéshez szükséges információkat.

"A végtelenbe és tovább!"

A csapat nem áll meg. A mozihősök után a világhírű magyarokat is szeretnék megépíteni: Kodály Zoltán portréja már elkészült, jelenleg épp Bartók Béláén dolgoznak.

A Nemzeti Galéria kupolatermében még most is megtekinthető a 46 ezer kockából álló, Szinyei Merse Pál Majálisa nyomán készített mozaikjuk. Sőt: hamarosan Dániába is elvihetnek majd pár alkotást.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?