No image

Őzpörkölt is rotyogott a bográcsban

Dóra Nagy
3 hónapja 0 komment
Megosztás:

Egy kihelyezett gáztűzhelyben még desszertet is sütöttek.

A nyolcadik Bárándi Kenyérfesztiválon, ropogós kenyérlángosok és a színes programok mellett nagyjából 15 csapat főzött bográcsban ízletes pörkölteket, leveseket, sőt volt, aki desszerttel is készült a fesztiválra. – A bárándi kenyér, évtizedek óta a településünk egyik helyi értéke, amely már nem csak megye szinten hanem országosan, sőt nemzetközi szinten is ismert. Ez alapján indult el nyolc évvel ezelőtt az elgondolás, hogy egy olyan termék köré csoportosítsunk egy fesztivált, ami Péter-Pál napjához és az aratás ünnepéhez is kötődik, s így lett a kenyér a szimbólum – mondta Báránd polgármestere, dr. Kovács Miklós. Hozzátette, a cipó az elkészítés módjától különleges. – Hagyományos technológiával, kovásszal készítik, méghozzá egy második világháborús kemencében – tudtuk meg.

Vadak előnyben
Katona Béláné a helybeli nyugdíjas klub csapatánál segédkezett főzni, akikkel bográcsos toroskáposztát készítettek. – Ha a lapocka, és a csülök megfőtt, csak azután tesszük hozzá a káposztát. Az egyszerűségében rejlik a varázsa, legalább nem kell plusz körettel bajlódni – nevette. Pár sátorral arrébb jó hangulatban főztek a bárándi vadásztársaság tagjai, akik nem csak egy étellel készültek a főzőversenyre. – Őz- és marhapörkölt fő a bográcsokban, majd a napokkal korábban bepácolt vaddisznóhúst megsütjük, s lepcsánkába fogjuk tölteni, de lesz frissen sütött keszeg, illetve kárász, melyeket paprikás lisztbe forgatunk – mutogatott az ételek felé a csapat szószólója Takács István. A vadászstand mellett egy kisebb (vad)díszletet is felállítottak, ahol házi pálinkával kínálták az arra járókat. István hozzátette, a csapatnál már hagyománnyá vált a fesztivál főzőversenyén részt venni, már hetedik alkalommal főznek közösen, s majdnem minden évben vadhús került a zsűri elé.

Egy család, háromféle étel
A karcagi Mindent Bele! elnevezésű csapat sem véletlen választotta ezt a nevet, a birkapörkölt mellé, ugyanis a kihelyezett gáztűzhelyben lakodalmas süteményt sütöttek. – A fülétől farkáig minden része benne van a birkának – mutatott az nagy üstre Hajdú József, a csapat szóvivője. – A finom és ízletes birkapörköltnek a titka, a minőségi pirospaprika, egy jó birka, illetve a só – vallja József. Továbbá még egy kisebb méretű bográcsban savanyú tárkonyos húsgombóc leves is rotyogott. József felesége is szorgoskodott, ő a desszertért volt a felelős; a karcagi térségben jellemző Ferdinánd tekercs nevű lakodalmas kelt tésztás édes süteményt készített. A cukros vajjal belülről „megtöltött” kör alakú formában megsütött még forró csigákat miután kivettük, cukros tejszínnel öntjük nyakon.

Mindenre figyelnek
A Bárándi Kenyérfesztivál főzőversenyén a zsűri körbe járta a sátrakat, hogy eleget tegyen kíváncsiságuknak, hogy milyen ételekkel készülnek a csapatok. A háromfős bizottságból, Deli Antal szakácsmestert kérdeztük miszerint pontozzák a szabadtűzön készült finomságokat. – Figyelembe vesszük az előkészületet, környezetet, tisztaságot, higiéniát, az alapanyaggal történő bánásmódot, az ételkészítést, a tálalást, valamint nem utolsó sorban az ízek harmóniáját – sorolta, majd hozzátette, hogy a verseny igen kedves a szívének, hiszen a helyszíntől pár utcára nőtt fel.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?