No image

Püspökladányban szépül a Kossuth-szobor

Kiss Dóra
10 hónapja 1 komment
Megosztás:

Kőtömbök végeláthatatlan sora és Kossuth Lajos felénk magasodó bronzalakja fogadott minket Püspökladányban, Győrfi Lajos szobrászművésznél. Május 7-én szállították el a szoborcsoportot Debrecen főteréről, megnéztük, hogy haladnak a munkálatok.

– A szobor két helyen készül, Karcagon történik a hegesztése és a nagy homokfúvása – szemcseszórásos felülettisztítása – a bronzszobroknak. Itt, Püspökladányban már csak felület kezelés lesz, amikor a színét adjuk meg, patinázzuk. A Kossuth-szobor már be van teljesen hegesztve, homokfúvás állapotában van, a zászlós figura Karcagon csütörtökön érkezett vissza hozzánk. A hármas figurát is elszállítják, azt szintén újra kell hegeszteni, kiszedni a csavarokat – ismertette Győrfi Lajos, milyen fázisban van a bronzszobrok rekonstrukciója.
A több mint száz éves szobrok eredetileg úgynevezett hideg illesztéssel, csavarokkal voltak összefogatva. A vascsavarok azonban az évtizedek alatt kirozsdásodtak, a 2000-ben végzett felújításkor ezek egy részét kicserélték, de nem hegesztettek sehol. Kossuth Lajos szobra a püspökladányi műhely udvarán néz le ránk zord arccal, már megjárta Karcagot, Varga Imre bronzöntő mester műhelyében az illesztéseket összehegesztették.
– Most meg lehet nézni, mindenhol körbe van hegesztve a szobor, mintha ma készült volna – mutatta a szobrászművész.

Vannak javíthatatlan elemek

A rekonstrukció életre hívásának legfőbb oka a talapzat állapota volt, hiszen a tégla alaptestbe hézagokon át folyamatosan beszivárgott a csapadék, a téli fagyok pedig kimozdították a köveket.
– Nagyon nagy csúszások voltak, lehetett látni akár öt centis elmozdulást is. Amikor 2000-ben visszarakták a követ, a tégla magból 5 centit lefaragtak, mert nem fért be, sőt betonnal körbevették az alapot, így a lejövő víz aláfolyt a szoborcsoportnak. Most lebetonozták az egészet, nem tud alá menni a víz.

Becslések szerint a talapzat lépcsős kőrésze körülbelül 160 tonnát nyom. A lépcsős szerkezetből adódóan a kőtömbök között akad háromtonnás is. Az ezredfordulón történt felújítás során a talapzat bizonyos elemeit leemelték, majd visszahelyezték, mely során a kövek sarkai letörtek.
– A kövek egy részét teljesen újra kell stokkolni, ki kell javítani. Vettünk új köveket, azok derékszögre vannak vágva, de a többinél ki kell pótolni a törött részeket. Nagy, két köbméteres tömbökre nincs pénz, mintegy száznegyven négyzetméter felületet kell újrastokkolni, ezt géppel végezzük – mondta Győrfi Lajos.

Az alsó két sor csaknem fele új tömbökből áll majd össze, ezeket meg kellett vásárolni, azontúl, hogy igen borsos áruk van, beszerzésük sem egyszerű.
– Általában három hónapot kell várni a bányában, míg kivágják. Nekem három hónapom van a szerződéskötéstől a felállításig. Ez embertelen vállalkozás, ha nincs kapcsolatom a bányával, akkor azt mondják, várjál sorodra.

Magába szívta a port és a koszt

A figurális részeket a fiával, Győrfi Ádám szobrásszal végzik, ottjártunkkor Győrfi Lajos a talapzat hátsó részén lévő domborművön dolgozott.
– Illesztések voltak a szobron, tele volt lyukkal az egész. A felületét egy olyan vegyszerrel kenték be, ami magába szívta a port és a koszt. Lesavaztuk speciális vegyszerrel, lemostuk vízzel, de nem vitte le. A kosz 100 év alatt teljesen beleivódik, ráadásul le is festették. Homokfúvással is próbálkoztunk, de már nem fújhattam, mert akkor követ koptattam volna, le kellett volna vágnom fél centit, de az meg már nem az a szobor – beszélt a művész a hátsó elem rekonstrukciójának nehézségeiről. A domborművön található lyukakat egy speciális anyaggal, a süttői mészkőhöz kifejlesztett ragasztóval pótolják, melybe nagyon finoman átszitált süttői mészkőport tesznek, így ugyanolyan színű, mint a kő.

Összegezvén a látottakat, elmondható, hogy munka van bőven, hiszen olyan hibák is kiderültek a műhelyben, amelyek a debreceni főtéren nem látszottak. A bronzszobrok jelenleg félkész állapotban vannak, a szerződés értelmében július 16-án kezdődik a visszaépítés, a szoboralakok pedig legkésőbb augusztus 19-ig kerülnek vissza a főtérre.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
1 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?