No image

Sebesült gólyákkal van tele a Hortobágyi Madárkórház

Kiss Dóra
6 hónapja 0 komment
Megosztás:

A kirepült gólyafiókák 25 százaléka az első órában áramütés következtében elpusztul.

Naponta érkeznek sérült gólyák a Hortobágyi Madárkórházba, sokan közülük áramütést szenvedtek, általában szárnyuk, lábuk tört.
– Ilyenkor nemcsak nálunk van csúcsszezon, hanem más mentőhelyeken is, ugyanis a gólyák július közepétől kezdenek kirepülni a fészekből, napjainkban javában tart ez a folyamat. A kirepülést követően a fiókák életükben először találkoznak villanydróttal, kerítéssel, ereszcsatornával, így megvan annak lehetősége, hogy beakadnak valahová, nekiütköznek valaminek, áramütést szenvednek, lábukat, szárnyukat törik – sorolta dr. Déri János, a madárkórház vezetője.
A Hortobágyra az ország minden területéről érkeztek sérült gólyák az elmúlt hetekben, legtöbbjük a környékről: Sárrétudvariról, Pocsajról, Debrecen határából, Polgárról, Tiszacsegéről, Egyekről, Balmazújvárosról, Hajdúszoboszlóról. Jelenleg a madárkórházban mintegy 40 gólya lábadozik , ennek körülbelül a felét tudják majd elengedni az afrikai útra augusztus 20-án.Műtétek és utógondozás

A sérült madarak egy része műtéten esik át, ezt követően egy speciális szerkezettel segítik a mihamarabbi felépülést, s vannak olyan madarak, amiknek infúziót, fájdalomcsillapító antibiotikumot kell adni, masszázzsal, gyógytornával segíteni a gyógyulásukat.
– Egy törött lábszárcsont esetén hosszában helyezünk el egy fémet, ami a szerkezet tengelyét alkotja, egyenesben tartja a csontot. Annak érdekében, hogy ne tudjon rotálódni a csont, keresztirányú fémeket fűzünk bele, amit oldalt külső sín fog össze. A madaraknak meg kell tanulniuk használni ezt a szerkezetet, ezért gyakoroltatjuk a lábra állást – ismertette a madárdoktor, majd hozzátette, abban az esetben, ha nem sikerült a műtét, amputálni kell a lábat, s műlábbal élhet tovább a gólya.Lábadozás a gólyakertben

A gólyakertben olyan gólyákkal találkoztunk, amelyek még nem alkalmasak arra, hogy röpdébe kerüljenek. A műtét utáni lábadozás kertje ez, ahol a madarak próbálgatják a még sérült lábaikat, szárnyaikat, vagy éppen erőt gyűjtenek ahhoz, hogy újra felállhassanak. Azok a gólyák, amelyek elég erősek már, s jól haladnak a gyógyulás útján, átkerülnek a túlélő röpdébe, ahol villanypásztorral és villanyoszloppal készítik fel őket a kinti világra. A madárkórházban eltöltött idő alatt megszokják az ember közelségét, törődését, éppen emiatt fontos, hogy mielőtt újra a szabadban repdesnek, megtanulják azt, hogy az embertől félni kell.
– Az a gólya, amelyiket csipesszel etettünk, az emberrel barátságos. Ezt el kell felejteniük, erről le kell szokniuk, mielőtt szabadon engedjük őket. A jó repülőket a napokban elengedjük, hadd gyakoroljanak, szocializálódjanak, tanulják meg, hogyan kell gólyamódra viselkedni, hol a táplálék, mitől kell félni. Ezek utána vissza fognak jönni, mert itt etetés van. Amelyiket vissza lehet fogni, azt vissza is fogjuk, mert az még nem vadult el eléggé, azt betesszük a másik röpdébe, ahol a vadító funkció működik – beszélt az elengedés folyamatáról dr. Déri János.
A Hortobágyi Madárkórházban nincs megállás, éjjel is érkeznek sebesültek. Tapasztalataik alapján az emberek jobban odafigyelnek a gólyákra a környezetükben, hiszen nagyobb madár, jobban észreveszik őket – emiatt is kerül ennyi sebesült madár a hortobágyi kórtermekbe.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?