No image

Sérült rétisas a Madárkórházban

Kiss Dóra
4 hónapja 0 komment
Megosztás:

Néhány hónap elteltével újra ellátogattunk a Hortobágyi Madárkórházba, ahol egy rétisas kezelésébe nyerhettünk bepillantást dr. Déri János segítségével.

Hortobágy. Ottjártunkkor a vizsgálóasztalra a borsodi Prügyről érkezett rétisas került, amely már napok óta a madárkórház gondoskodó vendégszeretetét élvezte.
– A fő problémája az, hogy megsérült a lába, kificamodott a bokájának megfelelő ízület. Röntgenkontroll alatt, altatásban helyére igazítottuk a diszlokálódott csontot, majd egy tartós rögzítést raktunk fel rá – ismertette a madár esetét Déri János. – Egy talpi sérülés miatt következett be ez a ficam, a lába nem igazán volt működőképes, most sem az. Egy hullámzó tapintatú, gennyes tályog érezhető a talpán, amit egyszer már megpróbáltunk megnyitni, most is ez következik – folytatta a madárdoktor.

Védelmi harc

A rétisas vélhetően egy úgynevezett revír harc következtében sérült meg decemberben, amikor a sasok a fészkelő területüket kiválasztják, illetve a meglévő fészküket igyekeznek megvédeni. Egy-egy revír védőtevékenység akár tettlegességig is fajulhat, ahogyan jelen esetben is. A természetben egy apró sérülés is súlyos következményekkel járhat, hiszen ha az egyik láb nem működik, már nem tud megfelelően táplálkozni. Rétisasunk a sérült lába miatt fennakadt egy ágvillában, emiatt ficamodott ki a „bokája”, majd felakadt egy bokorban is, így került emberkézre.
– Megpróbáltuk konzervatívan kezelni a talpán lévő sebet, ez azt jelenti, hogy kenőccsel, borogatással, injekcióval, gyulladáscsökkentővel kezeltük, de úgy tűnik, hogy ez a gyógymód nem volt annyira sikeres. Megnyitom a sebet, annak a gennynek el kell onnan távozni – mondta el Déri János, miközben a rétisast lefogták, a doktor pedig újra megnyitotta a sebet, melyből kis ráhatás után ugyan, de távozott a váladék.

Fotó: Kiss Dóra


Néhány hét gyógyulás

A madárdoktor ezután többszöri hidrogén-peroxidos öblítést alkalmazott, mely eljárás során a sebbe fecskendezett oldattól oxigén szabadul fel gázbuborékok formájában, ezek kipezsegtették a nem odavaló anyagokat. Miután minden genny távozott a sebből, szívókötés került a rétisas talpára arra az esetre, ha további váladék termelődne. A sas a kezelés ideje alatt nem mutatta díszkomfort érzet jelét. Nem először feküdt az asztalon, a madarak hamar megtanulják, hogy jobb, ha tűrik a beavatkozást, hiszen a javukat szolgálja.
A sas ebből a költési szezonból már sajnos kiesik, a bokaficama rögzítővel néhány hét alatt elmúlik, s az érzékeny talpi rész gyógyulásának is idő kell.

Veszélyeztetett faj

– Mintegy 300 pár rétisas fészkel Magyarországon, télen pedig északról még néhány száz sas repül hazánkba telelni. Ilyenkor akár ezer sas is lehet az országban. Ez a 300 pár attól még kevés, tehát ritka, veszélyeztetett, vörös könyves, kihalástól éppen megmentett ez a faj – mondta el Déri János.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?