No image

Szamurájok nyomdokaiban

Nánási Anita
4 hónapja 0 komment
Megosztás:

Mi is az a Nitó-jutsu Seishin-ryu? Az ősi japán szamurájok hagyományait őrző Két Kard Iskolájának tanítványai 360 fokos kameránk előtt mutatták be ezt a harcművészeti ágat.

Érkezésünkkor a Váci Mihály Kulturális Központban, az úgynevezett "kék szobában" edzés előtt Sárga Richárd 3 danos mester elhelyezte tartójukon a gyakorlókardokat és a fából készült bokkeneket. A már-már rituálisnak tűnő berendezkedés után fogtak fegyvert, hogy elmerüljenek a kétkardos módszer gyakorlásban.

– Harcművészeti águnk neve Nitó-jutsu Seishin-ryu, amely magyarra lefordítva annyit jelent: a két kard technikája, a tiszta lélek iskolája – mondta el Sárga Richárd. – Magyarországon Karsai János mesterünk alapította a kétkardos stílust, útmutatásul Mijamoto Muszasi XVII. századi japán vívómester tanításait használta.

A magyar kétkardos harcművészek a WJJKO világszervezet tagjai, illetve egyesületüket Japánban, Oszakában is bejegyezték.

Minden edzés bemelegítéssel kezdődik, majd áttérnek a különböző technikák gyakorlására. Igazi fegyvert csak a haladó tanítványok vehetnek kézbe, a kezdők fakardot, úgynevezett bokkent használnak. Elengedhetetlen a nagy koncentrációt igénylő, levegőben végrehajtott meditatív vágások fejlesztése, majd az edzést csata zárja: mester és növendékei egy szivaccsal bevont végű, hosszú fadarab segítségével küzdenek meg egymással.

– A harcművészetek legfontosabb tanítása, hogy mindig önmagunkat győzzük le, és soha nem egy ellenfelet – tette hozzá Sárga Richárd. – Az edzések arra szolgálnak, hogy szembenézzünk saját hibáinkkal és gyengeségeinkkel. Célunk, hogy tanítványaink minél több tulajdonságukat ismerjék meg és ezáltal értékesebb emberré váljanak.

A hagyományőrzés jegyében a Nitó-jutsu Seishin-ryu gyakorlói az ősi szamurájok tradicionális, hétköznapi viseletében edzenek. Az öltözék többek között magában foglalja a felsőruházatnak használt haorit, a hakamának nevezett bő nadrágot és tabi nevű lábbelit.

Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon a Két Kard Iskolájához, nem szükséges semmilyen előképzettség.

– Az első lépés egy érdeklődő számára, hogy hozzon magával egy kényelmes ruhát, amiben el tudja kezdeni az edzéseket – mondta el Sárga Richárd. – Tizennégy éves kortól fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlom ezt a harcművészeti stílust. Országosan több dojoban is megtalálhatnak minket, Debrecenben, Egerben, Budapesten és Nyíregyházán is. A tagfelvétel folyamatos, várjuk a leendő tanítványokat.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?