No image

Szerzetesek öröksége: A Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom

Ungi Lajos
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

Amikor november elején megérkeztünk a Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templomhoz, az időjárás gondoskodott róla, hogy a lehető legmisztikusabb állapotban pillantsuk meg az épületet: hófehér falai szinte beleolvadtak a tejködbe.

A templom több, mint ötszáz éves: Báthori István a kenyérmezei csata után, fogadalmát teljesítve építtette. A lakosság számára épült, gótikus stílusban, a szolgálatot pedig minorita szerzetesek látták el. Babály András, a templom plébánosa elmesélte nekünk: a történelem során volt olyan időszak, amikor százharminc évig romokban hevert.

– Csak a déli homlokzatú ablaksor marad meg, illetve a gyönyörű diadalív, ami elválasztja a szentélyt a hajótól, és a falak egy része. A tetőszerkezet teljesen beomlott – mondta el Babály András. – A megújulás időszaka Kelemen Didák atyának köszönhetően jött el, akinek Erdélyből Miskolcra utazva esett útjába a templom. Úgy döntött, hogy nem megy tovább: itt marad újjáépíteni a templomot.

A plébános hozzátette: Kelemen Didák munkássága alatt kapta meg a templom a ma is látható öt barokk oltárt, melyek fából készültek. Mind az ötöt a Felvidéken faragták, Eperjesen és Lőcsén.

Az 1800-as években újabb nehéz időszak következett, hiszem a templomot súlyos kár érte. Villám csapott a tornyába, a felhevült harangok lezuhantak és tüzet okoztak, leégett a tetőszerkezet. Babály András elmondása szerint az akkor ott élő, körülbelül negyven minorita szerzetes óvta meg a templomot az újabb pusztulástól. A szerzetesrendeket aztán az 1950-es években feloszlatták, épületeiket államosították.

– 1989-90-ben a rend újra visszatért – folytatta Babály András plébános – , majd 2008-ban elkezdődött egy nagyszabású európai uniós beruházás, melynek célja a templom felújítása volt, ezzel párhuzamosan pedig új szárnyat épített az egyházmegye a minorita szerzeteseknek.

A felújítási munkálatok alatt többek között restaurálták az oltárokat, padlófűtést szereltek be, illetve a tetőszerkezet is megújult, hogy elnyerje azt a méltó állapotot, amelyben ma is találjuk.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?