No image

Templomromnak még nem volt ilyen pozitív a kisugárzása

Kiss Dóra
2 éve 1 komment
Megosztás:

A Zeleméri Csonkatorony a maga lepusztult állapotában is turisztikai látványosság, sőt az ezotéria iránt érdeklődők kedvelt helye.

Ma már csak egy csöppnyi vasútállomás falán jelzi a megálló nevét hirdető tábla, hogy egykor egy Zelemér nevet viselő falu terült el Hajdúböszörménytől 10 kilométerre. A 14. században épült a hajdani faluközpontban az a templom, melyből ma már csak egy 18 méter magas csonka torony és az északi falnak egy darabja maradt meg. A templom hajója csak az alapok feltárása nyomán ismerhető.

Évszázadok óta csak rom


  A zeleméri templomot kétszer is feldúlták, elsőként 1564-ben rabolta ki és gyújtotta fel a falut Hasszán, temesvári basa, az 1570-es években azonban újjáépítették Zelemért. A végleges pusztulás a 16. század végén kezdődött el. A 15 éves háborúk, illetve az ahhoz kapcsolódó török betörések után tűnt el a település, és kezdődött meg a templom pusztulása is.
Maga az ingatlan Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának tulajdonában áll, a kezelési feladatokat is ők, valamint a Bodaszőlőért Egyesület látja el. Az egyesület tagjai nap mint nap figyelemmel kísérik a bemutató hely állapotát, összeszedik a szemetet, gondozzák a környezetet.

Még így is látványosság  A Zeleméri Csonkatorony a térség egy kiemelt turisztikai látványossága, szinte minden nap érkeznek látogatók a romhoz. Iskolai és családi kirándulások bevett helyszíne. Sőt pozitív energiákért is jönnek ide.
Az ezotéria iránt érdeklődök is felfedezték maguknak ezt a helyet, bár igazából nem lehet tudni, hogy magának a templomnak van-e egyfajta kisugárzása, vagy a halomnak, amin áll - a templom ugyanis egy rézkorban emelt temetkezési helyre épült.
Vannak olyan hagyományőrző csoportok, akik Szent Iván éjszakáján szertüzet gyújtanak, különböző szertartásokat végeznek itt. Ezen csoportokhoz kötődik az a nem szokványos római-katolikus kereszt is, amely kiütközik a romos falról. A környezethez képest újnak tűnő vörös kereszten életfa motívumok, az ősvallás elemeit megragadó motívumok figyelhetők meg.

A rom szabadtéri bemutatóhelyként funkcionál, amit nyugodt és csodálatos környezet vesz körül, így a nagyvárosból kiszakadáshoz egy kiváló hely a Zeleméri Csonaktorony a Tócó forrásvidékén.

Nézz körbe 360 fokban!


A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!
Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
1 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?