No image

Templomromi históriák

Dóra Nagy
8 hónapja 0 komment
Megosztás:

A folyási rom környékén magyar katonák vannak eltemetve.

A Debrecentől nagyjából 63 kilométer lévő falut, Folyást vettük célba, ahol a település melletti elhagyatott templomromot, illetve a közvetelenül mellette lévő tavat vettük górcső alá. Meglepetésünkre egy elkerített helyszín fogadott bennünket, ahol stop tábla és kutya ugatás figyelmeztetett, hogy jelezni kell, ha be szeretnék jutni. A terület egyetlen kis házában lakó úr jókedvvel nyugtázta, hogy a borongós nap ellenére is ellátogattunk a romhoz.

Már történelem
A 19. század derekán épített római katolikus templom az egyetlen múlt századi építmény a megyében. A folyásiak szerint, a tornya olyan magas volt, hogy a megyeszékhelyig lehetett látni belőle. A történelemben a debreceni vagy hortobágyi tankcsata (1944. október 9.) néven ismert egyik legnagyobb hazai harci ütközet Folyás környékén zajlott. A templomot a második világháború idején felrobbantották a visszavonuló németek, amit a helyreállítani nem lehetett, mert a robbantás tönkretette az alapot. A dombon kiemelkedő „kaput” formáló vörös téglák sokasága lehetett a régi templom bejárata. A területen található templomrom jelenleg magántulajdonban van, de látogatható mindenki számára. Úgy tartják, hogy a romoknak és a területnek pozitív sugárzása van, ezért a természetgyógyászok kedvelt helye.

Halőr
Kiváló sportolási és kikapcsolódási lehetőséget kínál a rom lábánál lévő mesterségesen kialakított tó. – Ez a tó vályogvető gödör volt a háború alatt. 1990-ben lett privatizálva, és utána a tulajdonos kitakarította, elhordta belőle a szemet, majd a nyugati főcsatornából feltöltötte vízzel. Horgásztóként a kétezres évek óta üzemel, főképp kárászt és pontyot telepítettek a vízbe, növényevő halak közül pedig amur, busa, folyami harcsa, süllő és csuka is kifogható a tóból – mesélte Oláh Gábor, a Templom tó egyik tulajdonosa, aki hat éve halőrként felügyeli a helyszínt.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?