No image

Tisztelet, zene és megannyi capoeira stílus

Hajdu Ágnes
2 éve 1 komment
Megosztás:

Debrecen. Egy különleges harcművészeti kultúra, saját akrobatikus, táncos elemekkel – ez a capoeira, melynek művelői közül a Capoeira Hungria debreceni csapatának egy edzésére látogattunk el.

​ Maga az egyesület, a Capoeira Hungria 2010. január 7-én alakult meg, és immár Debrecenben is egyre ismertebb ez a sportág. De nézzük, mit is takar ez?
​ A csoport egyik alapító tagját, Instrutor Cabeludo-t, polgári nevén Nagy Attilát kérdeztük, aki elmondta: a capoeira egy afro brazil harcművészeti stílus, az elhurcolt afrikai rabszolgák alakították ki, különféle elemeket belekeverve, hosszú éveken át formálva. Az elmúlt évtizedek alatt a brazil mesterek egyre több akrobatikus mozdulatot vettek át különböző országoktól. A capoeira talán az egyetlen olyan sport a világon, ahol nincs igazi nyertese egy mérkőzésnek, a lényeg az önismereten, a csoporton és a filozófián van.
​ – Ez egy csodálatos és különleges sport, mely mélyen magába foglalja azokat a népdalokat, amiket 100–120 évvel ezelőtt a rabszolgák énekeltek a szolgaszállásokon. Azokat a mai napig énekeljük, ugyanolyan hangszerekkel. A közösség összetartó erejét a capoeira nagyon felerősíti – tette hozzá Attila. Elmondta azt is, hogy a csapat folyamatosan változik, de a mostani csoport körülbelül 8 éve jött össze. – Igazából mindenféle embert meg lehet itt ismerni, a jogásztól a katonáig. Persze több fokozat van, de ez csoportonként változik. A legáltalánosabb, legelterjedtebb rendszer az, hogy az övek színei a brazil zászló színeit követik kívülről befelé haladva.
​ Megtudtuk azt is, hogy aki kezdő, az színtelen övvel indul. Se neve, se fokozata nincs addig, amíg el nem éri az első szintet, azaz a zöldet. – Akkor keresztelik meg őket, és kapnak portugál nevet, mint például nekem a Cabeludo, azaz hosszú hajú – árulta el Attila.
​ Ezen kívül évről évre magasabb szinteket lehet elérni, ilyen a monitori, instruktori, professzori és mesteri fokozat. Az, hogy ki, milyen szintet ér el, érzék és mozgáskultúra kérdése.

​ Szilágyi Zsófia

​ Videó: Hajdu Ágnes

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...

További videók
HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?