No image

Tuka, az elnéptelenedés szélén álló törpefalu Hajdú-Bihar megyében

Dóra Nagy
1 éve 0 komment
Megosztás:

Debrecenből egy törpefaluba utaztunk, Tukába. A háromutcás tanyán 15 ember éli mindennapjait.

​​ Újszentmargita-Tuka, Hajdú-Bihar megye határában, Debrecentől 56 km-re helyezkedik el a Hortobágyi Nemzeti Park szélén, közel a Tiszához. Érezni lehet a nyugalmat és a csendet, látni a kéményekből felszálló füstöt, hallani a tyúkok kotkodálását az udvarokról. A törpefaluban jó néhány elhagyatott, lakatlan ház található, már amiket még nem bontották el, vagy nem hordtak el építőanyagként. A háromutcás településnek csak a főutcája van csak lebetonozva, a másik kettőt gumicsizmában érdemes megközelíteni esős időben a "cuppogós" sár miatt. Tizenöt fő három utcában: ennyien élnek Újszentmargita-Tukán.

​​ Debrecenből elindultunk a hajdú-bihari világvégére- jelen esetben Tukára, hogy megnézzük, milyen az élet a 15 fős törpetelepülésen. Látogatásunkat Újszentmargitán kezdtük, hiszen közigazgatásilag ehhez a községhez tartozik Tuka. Az 1500 főt számláló Újszentmargita egy csodálatos és békés hely, klasszikus kisközség, ahol mindenki biciklire pattanva közlekedik. A művelődési ház és az óvoda energia ellátását napelemek segítik, a városközpontban felújított parkkal és modern vásárcsarnokkal találkozunk, emellett Császár Ildikó, könyvtáros büszkén mesélte, hogy az óvodában sószobát alakítottak ki a kisebbeknek, hogy az immunrendszerük erősödjön, az iskolában pedig fedett műfüves pályán focizhatnak a sportolni vágyó gyerekek. Az újszentmargitai kitérő után a 6 kilométerre fekvő Tuka felé vettük az irányt.

​​ Megismertük az eldugott törpefalut

​​ A tukaiaik nagyrészét valaha a közeli kendergyár foglalkoztatta, de a gyárat bezárták, most pedig már csak a hatalmas bodzabokrok állnak a helyén. A munkalehetőségek hiánya miatt nem volt választása az egykor mezőgazdaságból élő embereknek, mint továbbállni a környező községekbe és nagyvárosokba. Császár Ildikó elmondása szerint 5-6 évvel ezelőtt még mintegy 20 család lakott itt, számuk azonban folyamatosan csökken, jelenleg 15-en élnek Tukán.

​​ A természeti adottságai viszont nagyszerűek az eldugott törpefalunak. Körbeöleli a Szalag-erdő, aminek a mentén lejuthatunk a Tisza partjára. Elénk terül a végeláthatatlan puszta, amin még itt-ott gazdálkodnak és meg is terem a termény. A faszerkezetes vadászlesekből nagyszerű a kilátás, a friss levegő pedig valóságos felüdülés a városi tüdőnek.

​​ Bolt és orvos nincs, de még kocsma sem üzemel Tukán. Az itt élő nyugdíjasok közül aki még tud, bebiciklizik Újszentmargitára, és onnan szerzi be a mindennapi élethez szükséges dolgokat . Van viszont egy falugondnok, aki napi rendszerességgel kijár Tukába: idősgondozásban részesíti azokat, akiknek erre szüksége van, beszerzi a gyógyszereket, és segíti a tanyán élők mindennapjait.

​​ A helybéli Gyula bácsival beszélgettünk, aki elárulta, hogy több mint 20 éve él Tukán, de ő sem lesz már fiatalabb, így a nyáron beköltöznek a párjával Újszentmargitára.
​ - Régen nagyon szép hely volt a tanya, csupa élettel teli ember, akik földet műveltek és a jószágokkal foglalkoztak, de már sokan kihaltak - Majd hozzátette: - Itt már nincs semmi. Tukának vége van.

​​

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?