No image

Újra terepasztalokon zakatoltak a kisvonatok

Kiss Dóra
9 hónapja 0 komment
Megosztás:

Csaknem kilencven méteren futottak a vonatok a XI. Adventi Vasútmodell Kiállításon.

Debrecen. Autósmozi a sín mellett, városi életképek, kocsmából kitántorgó verekedő emberek – ilyen és ehhez hasonló jeleneteket álmodtak meg modulrendszerekben a vasútmodell-kiállítás megalkotói.
Immár tizenegyedik alkalommal töltötték meg a VOKE Egyetértés Művelődési Központját a Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület (HEXVAVE) terepasztalai november 23. és 25. között, idén nagyváradi, szolnoki és békéscsabai vasútmodellező klubok is képviseltették magukat Debrecenben.
– Összességében 66 méter hosszú pályát építettünk össze, körülbelül 90 méteren futnak a vonatok, hiszen van olyan rész, ahol dupla pályát alakítottunk ki. A nézőknek egy kicsit szűkösebb teret hagytunk, próbáltuk úgy összerakni, hogy a vonatforgalom változatos legyen, és a látogatók körbe tudják járni az asztalokat – mondta el Krajcsír József, a HEXVAVE elnöke.

A kezdetekben még csak körbe-körbe mentek a vonatok, mára azonban változatos pályavonalat alakította ki, a vonattípusok variálásából, a tekergő sínekből pedig egy színes forgatag alakult ki.
Bár számszerűen az elnök sem tudta megmondani, hány vonat van a kiállításon, találkozhattunk különböző korszakokból dízel- és villanyvonatokkal, gőzösökkel, a nagyváradiak pedig a román vasúttársaság szerelvényeit is magukkal hozták.

Csaknem 800 figura

A pálya érdekessége a vonatokon túl a terepasztalokon megelevenedő jelenetekben rejlik. Miniatűr figurák, részletekbe menő apró elemek segítségével hétköznapi élethelyzeteket láthattunk; leengedett sorompónál váró traktor, kertben legelésző juhok, nagyáruházba igyekvő emberek.
– Ez egy még praktizáló sörgyárat ábrázol, a söröshordókat rakják fel éppen targoncával, az elkésett alkalmazottat a főnök várja, a tetőn pedig lányok napoznak – mutatta be az egyik jelenetet Krajcsír József. – Én is próbáltam olyan jeleneteket összehozni, melyek érdekesebbé teszik a pályát, hiszen ezek fogják meg az embereket. A gyerekek ha látják, hogy elment a vonat, utána arrébb állnak, de ha észreveszik, hogy szüretelnek, vagy ott ül egy ember a WC-n, közben pedig újságot olvas, akkor izgalmasabb számára az egész – tette hozzá vasútmodellező.
A mozgalmas és változatos látvány 58 modulon állt össze, melyeken megközelítőleg nyolcszáz apró figura, több mint száz kis autó volt elhelyezve.

Kiss Dóra

Nézz körbe 360 fokban!


A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?