No image

Valakinek szemét, valakinek kincs

Kiss Dóra
1 éve 0 komment
Megosztás:

Március első hétvégéjén tartották Debrecenben az idei első régiségvásárt, a továbbiakban kéthetente vasárnap lepik el a régiségek a Kishegyesi úti parkolót.

A kínálat nagyon vegyes, ami érthető, hiszen a vásárlók is különféle igényekkel érkeznek.
A régiségvásároknak mindig is volt egy különleges hangulatuk. A letűnt korok lenyomatai, az elmúlt századokból fennmaradt tárgyak egyvelege nem csak látványban leírhatatlan, a portékák története, eszmei értéke olykor még inkább elvarázsolja a nézelődőket.

Itt (majdnem) minden van

Komoly szabályokkal korlátozzák azt, hogy milyen tárgyakat lehet eladásra bocsátani egy-egy régiségvásáron. Kizárólag régiségek, műtárgyak körébe tartozó tárgyak, eszközök árusíthatók, kormányrendelet szabályozza, hogy nem lehet többek között használt ruhát, táskát, függönyt, cipőt, műszaki cikket, lőfegyvert, robbanószert árulni.
Találkozhattunk pénzérmékkel, medálokkal, bútorokkal, könyvekkel, sőt porcelán-étkészlet, festmények és családi ezüstök is akadtak a standok kínálatában.

Ritkaságok mindenhol

Az árusok között járkálva érdeklődve figyeltük a tárgyakat, szerettünk volna egy kicsit közelebb kerülni a régiségekhez. Nyisztor Miklós több mint 30 éve gyűjt régiségeket, elmondása szerint, ha az ember kap egy új tárgyat, akkor kénytelen egy kevésbé tetszetőstől megválni. Ezen a vasárnapon árult többek között egy, az 1800-as évek közepéről származó spanyol bicskát, de voltak nála pecsétnyomók, elefántcsontból készült szobrok és ezüsttárgyak is.

- Ha valakinek valami szemét, az a másik embernek érték, és fordítva is így van, emiatt nagyszerű a piac – mondta László Tivadar, aki szintén büszkén mutatta meg nekünk az eladásra kínált termékeit
- Ez például egy német gyártmányú, 1951-es évjáratú Schaub-Lorenz. Akkoriban ez volt az úgynevezett hifitorony, egy tölgyfából készült rádió és lemezjátszó egyben. Mindkét része működik, ez ma már igen ritka.

Ritkaságból nem volt hiány 2018 első vásárán, minden bizonnyal a további hétvégék is tartogatnak igazi különlegességeket.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?