No image

Virágba borult a Botanikus Kert

Kiss Dóra
10 hónapja 0 komment
Megosztás:

„Nekünk nem az a célunk, hogy minden gyomot kihúzzuk, hanem mindazt, amivel az ismereteket bővíthetjük, taníthatunk, ráadásul még ha esztétikus is, megtartsuk.”

Debrecen. A Debreceni Egyetem főépülete mögött található a több mint 15 hektáron elterülő Botanikus Kert. Jelenleg az itt élő növényfajok száma meghaladja az 5,5 ezret. – Debrecen keleti részének kétharmada a Nyírség középtájára esik, ez klimatikusan és talajtani szempontból is erősen meghatározza a kertet, mivel az Nyírségnek ez a része a legszárazabb terület. Nagyon gyakran előfordul, hogy a Botanikus kertbe nem jut annyi csapadék, mint a város többi részére – mondta Papp László, a botanikus kert igazgatója.

A dél-nyugati Nyírség homokalapkőzetén létrejött alacsony humusztartalmú, agyagmentes, könnyen vizet veszítő talajon minden milliméter csapadéknak örülnek a virágok.
– Nyár közepén nagyon hamar, vagy is nagyjából egy hét alatt elpárolog a leesett 20-30 mm csapadék, emiatt is óriási jelentősége van az öntözési munkálatoknak. Például a víz igényes rododendron cserjék viszont nagyon szépek akkor is, ha megfelelői csapadék mennyisége talajcsere nélkül is, hiszen itt a talaj savanyú kémhatású, ami ideális e növényfajoknak – fogalmazott a botanikus kert igazgatója.

Nem csak növények, hanem madarak is színesítik a kertet.
– Nagyon sok növényfajt halmoztunk fel, emiatt sok állatfaj megjelenik a kertünkben. Elsősorban madarak, amelyek remek fészkelő- és táplálkozóhelyeket találnak itt, nem ritkán előfordulnak olyan madárfajok is, amik nem fészkelnek, viszont télen táplálékra akadnak a kertben. Gondoljunk itt a fenyőszajkóra vagy a keresztcsőrűre – emelte ki Papp László.

A botanikus kerteknek több saját funkciója van, a legfontosabbak egyike: hazai védett és fokozottan védett fajok fenntartása. – A kert megépítésekor fontos szempont volt, hogy elérhető legyen az egyetemi dolgozók, oktatók, kutatók, de legfőképpen a hallgatók számára. A botanikus kert a várost is szolgálja, mint ismeretterjesztő rekreációs színtér – mondta az igazgató. Majd hozzátette: – Nekünk nem az a célunk, hogy a minden gyomot kihúzzuk, hanem mindazt, amivel az ismereteket bővíthetjük, taníthatunk, ráadásul még ha esztétikus is, megtartsuk. A gyomnövényeket is meg kell tanulnia a hallgatóságnak, és meg kell ismerniük a látogatóknak is.
A kilencvenes években már Európában híres lett a kert kaktuszgyűjteménye.
– A kertünk legjelentősebb gyűjteménye a pozsgás életmódú növények közül kerül ki, a kaktuszfélék családja. Méretre a legnagyobb, ami azt jelenti, hogy a világ 1900 kaktuszfaja közül több mint 1300 megtalálható az üvegházunkban, de a 1200 taxont magába foglaló, egyéb pozsgások kollekciója is rendkívül jelentős, együtt az ország legnagyobb gyűjteménye – mondta büszkén Papp László.

Nagy Dóra

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?