No image

Zarándokhelynek, nem pedig turistaközpontnak szeretnék megtartani a máriapócsi kegytemplomot

Nánási Anita
7 hónapja 0 komment
Megosztás:

A máriapócsi kegytemplom - vagy más néven Szent Mihály-templom - nem csak a megye, hanem az ország kiemelt zarándokhelye. A nemzeti kegyhelyre elvittük 360 fokos kameránkat.

A helyszínen Orosz Istvánt, a templom parókusát kérdeztük annak történetéről. Elmondta: a 17. század végén Pócs egy teljesen szokványos szabolcsi falucska volt, amikor az akkori fatemplomban Istenszülő Szűz Mária ikonja egy szertartás alatt könnyezett. A képet Bécsbe vitték - ma is látható a Szent István-székesegyházban - és egy másolat került a helyére.

– 1715-ben az első könnyezéskor elvitt ikon helyére idekerült másolat is könnyezett – tette hozzá Orosz István. – Az ideérkezők azóta is tanúságát teszik, hogy miliője, megmagyarázhatatlan értéke, lelkülete van ennek a helynek.

A parókus elmondása szerint ekkor indult el a zarándokok áradata, és kezdték el a ma is látható kegytemplomot építeni. A 18. század közepétől már használta is a közösség, majd jó száz évvel később a két tornyot is hozzáépítették. Az ikon harmadik könnyezését 1905-ben jegyezték fel.

Orosz István elmondása szerint az utóbbi évtizedekben sok tízezer embert is megmozgató augusztusi és szeptemberi, úgynevezett nagy búcsúk mellett megjelentek a kisebb zarándoklatok is. A nyár folyamán a Miskolci Egyházmegye, majd a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében több mint ötezer ember látogatott el a kegytemplomba. Ezen kívül motoros, kerékpáros, és sportoló zarándoklat is gyakori erre.

– Sokan jönnek olyanok is, akik nem sok mindent tudnak arról, hogy mit jelent a szent liturgia, a szentgyónás, az áhítat – tette hozzá Orosz István. Az a törekvésünk, hogy ne turistaközpont legyen Máriapócs, hanem meg tudjon maradni zarándokhelynek, kegyhelynek, illetve megmutasson az örökkévalóságból, az Isten országából valamit azoknak is, akik esetleg csak turistaként jönnek.

NA

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?