No image

Zenésznek születni kell?

Nánási Anita
3 hónapja 0 komment
Megosztás:

Lakatos Istvánnal, a Móricz Zsigmond Színház zenészével próbatermében találkoztunk. Gyerekkora óta foglalkozik zenével, ma már neki is tanítványai vannak, és hisz az elhivatott gyakorlás erejében.

Sokszor találkozhatunk olyan történettel, melyben egy művész már kisgyermekkorában megmutatta tehetségét, érdeklődését. István szerint legtöbbször már két-három éves korban észrevehetik a szülők, hogy gyermekük vonzódik a zenéhez, reagál rá - vele is így történt.

A minigitártól a palotaőrségig

– Állandóan zene szólt otthon, apukám rendszeresen hallgatott valamit – mesélte arról, hogyan került közel ehhez a művészeti ághoz. – Napi szinten kapcsolatban voltam a zenével. Kaptam egy kis gitárt, illetve olyan környezetben mozogtam, ahol rendszeresen kézbe vehettem a hangszereket. Nagyon sok gyerekkori felvételünk van otthon, amelyen már két éves koromban gitár, zongora vesz körül.

István zeneiskolában fejlesztette tudását, aminek köszönhetően felnőtt korára elérte álmát: napi szinten, hivatásszerűen foglalkozhat zenéléssel. Többek között dobolt Budapesten, a Magyar Honvédség palotaőrségében, ahol látványos műsorokat adtak a turistáknak, de számtalan zenekarban is játszott beugróként és fix tagként egyaránt.

Próbatermében a dobfelszerelés mellett szintetizátort és a gitárt is találtunk, nem véletlenül: mindegyiken megtanult játszani, sőt, még az éneklésbe is belekóstolt. Vallja, hogy minden hangszer más élményt ad.

– A dobfelszerelés mellett kiéli magát az ember, utána meg leülsz a zongorához és kapsz valami egészen mást, ami sokkal érzelmesebb, bensőségesebb és nyugodtabb. A dobolás nagyon aktív és impulzív, amellyel nagyon jól ki lehet adni a feszültséget.

Soha nem késő elkezdeni

Bár a legtöbb eredményes dobos nagyon fiatalon kezdi a tanulást, István szerint soha nem késő belevágni.

– Öt éves kortól kezdve a negyven felettiekig is vannak magántanítványaim – tette hozzá. – Vannak, akik később jönnek rá, hogy a zenélés kimaradt az életükből. Nem mindenkinek volt lehetősége dobfelszerelésen tanulni, hiszen tudjuk, hogy ez hangos: a szüleimmel én is panelben nőttem fel, ahol nem volt egyszerű megoldani a gyakorlást. Szerencsémre volt alkalmam a zeneiskolában próbálni, de jó alternatíva lehet egy gumilapon "csapkodni", ami kevés zajjal jár.

Vannak, akiket nem feltétlenül az életkoruk, hanem az önbizalomhiány tart vissza attól, hogy elkezdjenek hangszeren játszani: nem tartják magukat elég tehetségesnek.

– Azt szokták mondani, hogy a tehetség harminc százalékot tesz ki abból, hogy valakiből jó zenész legyen – mondta el Lakatos István. – Hatvan százalék belefektetett munka, és a szorgalom, és a gyakorlás. A napi 5-8 óra gyakorlás meghozza a gyümölcsét és a jó eredményt. A maradék tíz százalék pedig a sors faktora: hogy jó helyen legyünk jó időben, és felfedezzenek.

A dobos szerint bár az a legideálisabb, amikor a tehetség és a szorgalom kéz a kézben jár, ha valaki inkább csak az utóbbival rendelkezik, akkor is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Mindenkinek, aki kacérkodik a hangszeren tanulás gondolatával, azt javasolja, hogy ne halogassa, minél hamarabb vágjon bele.

– A zenélés nagyon jó élmény, hihetetlen örömet tud adni – hangsúlyozta. – A saját szememmel látom, ahogy az emberek kinyílnak, amikor leülnek akármilyen hangszerhez. Felnőttkorban is egy olyan kikapcsolódást jelenthet, amely új dimenziókat nyit meg és plusz töltetet ad a mindennapokhoz.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

​​​​
A CIKK ÉRTÉKELÉSE:0.00 (0 szavazat)
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
Loading...
Az értékeléshez be kell jelentkeznie!


További videók
0 Hozzászólás népszerűség szerint

Vélemény, hozzászólás?

HÍRLEVÉL Szeretnéd megkapni
a legfrisebb tartalmakat?